Akce očima pořadatele

článek vyšel v Hučínských novinách 9/2024

Podzimní pochod a běh – Dvanáctka z Jasenek

Třetí sobotu v září vyrazí běžci i chodci na tradiční závod s názvem Dvanáctka z Jasének. Jak už název napovídá, mohou ujít dvanáct kilometrů hlučínskou krajinou. Při překonání řeky Opavy se ovšem nemusí brodit, organizátoři na jeden den instalují visutý most. Výhledy z něj si mohou ale užít i sportovní fanoušci.

Už tradiční Dvanáctka z Jasének se uskuteční 21. září. Organizátoři připravili trasu pro chodce i běžce. Ze startu na hlučínské ulici Jasénky tak závodník poběží k čističce odpadních vod, po asfaltu k Podlesí a tady na něj bude čekat visutý most. „Most jsme nechali vyrobit pro účely závodu, který pořádáme vždy v září,“ uvedl hlavní organizátor Tomáš Hájovský.

Závodník pak poběží podél řeky Opavy, po hrázi rybníka Štěpán až do Třebovic, kde před Třebovickým mlýnem opět řeku překročí, tentokrát přes lávku do Hošťálkovic. Pro návrat do cíle je nutno projít bobrovnický les a seběhnout z Malánek na Jasénky.

Trasu mohou jít jednotlivci nebo skupiny také jako pochod, vychází se mezi 9. a 10. ranní, běžci mají naplánovaný start na 10 hodin. Před startem hlavního závodu odstartujeme závod dětí na 100m.